Pagina's

vrijdag 20 december 2013

De laatste tijd drink ik (te) veel koffie. Mijn ochtend is niet goed gestart zonder de geur en smaak van deze wonderlijke drank. Ik wilde weten waar het zijn oorsprong heeft, en of koffiedrinken dan écht zo ongezond is. 


1; Koffie en zijn invloed op het lichaam

Koffie scherpt de geest, neemt hoofdpijn weg, doet vermoeidheid verdwijnen, vergemakkelijkt de spijsvertering, helpt je fit blijven, is rijk aan magnesium, bevat geen calorieën en vult onze dagelijkse behoefte aan vloeistof.

Koffiedrinkers hebben dan ook minder last van astma, plegen minder zelfmoord, hebben minder kans op darmkanker en lopen minder risico om de ziekte van Parkinson of Alzheimer te krijgen.

Natuurlijk is teveel nooit goed, wist je dat als je plots geen koffie meer drinkt, je afkickverschijnselen kan krijgen zoals hoofdpijn en zelfs stemmen horen ? 


2: De geschiedenis van koffie 


Koffie kent een lange geschiedenis. Deze begint ergens tussen 575 en 850. Men vermoedr dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meenamen op hun reis naar Arabië. Koffie werd aanvankelijk alleen gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voor de meest vreemde kwaaltjes gebruikt; van jicht tot nierstenen. Nadat het koffiedrinken gemeengoed werd in Arabië,  verspreidde koffie zich naar andere landen zoals Egypte, Syrië, Perzië en Turkije. Pas tegen het einde van de 16e eeuw kreeg men in Europa lucht van koffie. De Venetianen waren de eersten die begonnen te handelen met de Arabieren voor koffie.

De echte Europese doorbraak van koffie kwam door een schenking van een koffieplant in 1715 door de Amsterdamse burgemeester aan Lodewijk XIV ( Een Nederlandse koopman was er jaren ervoor in geslaagd een koffieplant te stelen uit Mekka, daardoor waren er dus koffieplanten in Nederland)
Frankrijk werd in die periode de grootste koffieproducent- en verbruiker


Vandaag is koffie na petroleum het meest belangrijke handelsproduct ter wereld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten